Het is PlayStation-week! Vanavond om 22:00 uur Nederlandse tijd brengt Sony met met een showcase eindelijk alle informatie naar buiten over de PlayStation 5. Maar, wat is er al bekend? Even wat feiten op een rijtje, voor de livestream begint. Een korte voorbeschouwing.

Veertig minuten
Sony heeft laten weten dat de Showcase zo’n veertig minuten zal duren. ,,Voordat de PlayStation 5 uitkomt, willen we nog één keer de PS5-games tonen die bij release en daarna uitkomen’’, aldus Sony. Er zullen games van Sony’s Worldwide Studios, maar ook van partnerontwikkelaars getoond gaan worden.

Sony en PlayStation hebben een trailer geplaatst (zie hieronder) om de showcase aan te kondigen. Hierin is ook duidelijk de slogan voor de 5, Play Has No Limits, te zien.

De inhoud van de verpakking
De inhoud van de verpakking waarmee de PlayStation 5 wordt geleverd is bekend. Zowel de versie mét als zonder diskdrive bevat dezelfde inhoud. Opvallend: er zit een standaard bij. Dit geeft maar weer aan dat het de bedoeling is de console bij voorkeur staand neer te zetten. Het is ook mogelijk de console neer te leggen.

Verder zit er in de doos: één DualSense controller, stroomkabel, HDMI-kabel, USB-kabel om de controller mee op te laden, een handleiding en een powerkabel om de PlayStation van stroom te voorzien. Niet in de doos maar wel onderdeel van de launch package is de game en DualSense showcase: Astro’s Playroom.

Voorgeïnstalleerde game
Op elk verkochte PlayStation 5 zit al één game voorgeïnstalleerd: Astro’s Playroom. Deze game dient als een soort demo voor Sony’s nieuwe DualSense controller. Deze introduceert onder andere haptische feedback wat een speelervaring compleet kan veranderen! Een trailer van deze game is hier te kijken:

PS4 games en controller
De PlayStation 4-controller is te gebruiken op de Playstation 5, echter wel enkel met 4-games. Als het goed is, kan de 5 alle PS4 games afspelen. Het is wel aan de game-ontwikkelaars om dit mogelijk te maken. “We hebben al honderden titels getest en maken ons klaar om nog duizenden extra titels te testen”, zo schrijft Sony zelf. Het kan zijn dat tijdens de showcase hier nog meer over bekend wordt. De PlayStation 5 krijgt de nieuwe DualSense controller, deze is onder andere voorzien van haptische feedback en adaptive triggers om jouw game-ervaring nog rijker te maken.

Launch games of games binnen “launch window”

Het belangrijkste zijn natuurlijk de games. Wat weten we nu? Wat is aangekondigd en voor wanneer. Hier een overzicht met wat wij verwachten rond de launch van PlayStation 5.

Astro’s Playroom
Staat voorgeïnstalleerd op elke PlayStation 5. Op dag één speelbaar.

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales
Is een direct vervolg op het geweldige (check de review maar!), door Insomniac Games ontwikkelde Marvel’s Spider-Man uit 2018. In deze game die wel korter is dan de game uit 2018 speel je als Miles Morales, een personage dat ook in de comics opgegeven moment het stokje van Peter Parker overneemt als friendly neighbourhood. Deze game wordt bij release verwacht.

Ratchet & Clank: Rift Apart
Ook deze komt uit de koker van ontwikkelaar Insomniac Games. Het dynamische duo Ratchet & Clank is al sinds de PlayStation 2 een household name bij Sony en ook de PlayStation 5 slaan zij niet over. In een volledig nieuw avontuur spring je door zogenaamde “time rifts” deze mechanic laat vooral zien waar de PS5’s SSD allemaal goed voor is, binnen no-time spring je van de ene naar de andere wereld, zonder laadtijden! In 2021 komt de game uit, wij hopen zo vroeg mogelijk!

Demon’s Souls
Een volledige remake van de game die het ‘souls-like’ genre naar de mainstream bracht. De voorheen PS3-exclusive, krijgt een next-gen versie van Bluepoint, de studio achter de Uncharted: Nathan Drake Trilogy en Shadow of the Colossus remake. Laten we hopen dat de DualSense een stevige controller is, want we voorspellen dat er een aantal gaan vliegen.

Destruction Allstars
Een mengelmoes van Destruction Derby, Twisted Metal en Overwatch. Elke speler start in een auto, maar wanneer deze stuk is kan je alsnog rondrennen in de arena om op die manier proberen je concurrentie uit te schakelen.

Sackboy: A Big Adventure
Sackboy kan je kennen als de mascotte van LittleBIGPlanet. In tegenstelling tot die serie gaat A Big Adventure niet over het maken van levels, maar het spelen ervan. Een ideale launchgame omdat het leuk is voor de hele familie en het de mogelijkheid biedt om tot 4 spelers samen te spelen.

Bugsnax
Als je de PlayStation 5 presentatie hebt gezien, dan herinner je je misschien nog wel Bugsnax. Een vreemde game waarbij je ledematen veranderen in hetgeen wat je eet. Dat niet alleen, het enorm catchy liedje door Kero Kero Bonito, wist een directe hit te worden op streamingdiensten.

Godfall
Een looter-shooter maar in plaats van te schieten ga je de strijd aan met diverse melee wapens. Deze game wordt bij release verwacht.

Outriders
Het kan zijn dat je deze titel helemaal vergeten bent. Je bent niet de enige. Een third person shooter met RPG-elementen die wordt gemaakt door het team achter Painkiller en Bulletstorm. De titel – gepubliceerd door Square Enix – staat gepland voor dit najaar op alle grote platforms, inclusief next-gen. We hebben al een tijdje niets meer gehoord van de game, dus je moet niet verbaasd zijn als deze de sprong naar 2021 maakt.

Immortal Fenyx Rising
Werd recent onhuld onder de nieuwe naam en is een open-world, action-adventure game ala Zelda van ontwikkelaar en uitgever Ubisoft. Deze game verschijnt op 3 december.

Assassin’s Creed Valhalla
Valhalla brengt de gigantische Open World franchise dit keer met Vikingen! De release van de titel is vervroegd om samen te vallen met de lancering van Xbox Series S/X. De verwachting is dan ook dat we Engeland ook kunnen veroveren op de PS5 wanneer deze uitkomt.

Watch Dogs: Legion
Op 29 oktober gaan de straten van London al open op PC, PS4 en Xbox One en dat Ubisoft graag meedoet aan een launch van een nieuw platform, dat weten we natuurlijk! Mocht je overigens de trekker op de PS4 al overhalen, een gratis upgrade zal beschikbaar worden.

Call of Duty: Black Ops Cold War
Het nieuwste deel in de Call of Duty: Black Ops reeks verschijnt 13 november en komt bij launch van de PlayStation 5 ook meteen naar deze console. Als je trouwens liever de Battle Royale kant op gaat, hoef je je geen zorgen te maken, Call of Duty Warzone komt ook naar next-gen en dus ook PS5.

Sportgames
NBA 2K21, FIFA 21 en Madden NFL 21, komen allen dit jaar nog naar PS5.

Cyberpunk 2077
CD Projekt Red was duidelijk: deze game komt sowieso in november de PlayStation 5. Ook The Witcher 3, die andere game van de Poolse ontwikkelaar verschijnt in de vorm van een next-gen versie. Overigens heeft de studio nog niet exact aangegeven wanneer we de next-gen versies kunnen verwachten, maar we hopen natuurlijk heel snel!

Planet Coaster: Console Edition
Pretparksimulator van Frontier Developments komt dit najaar ook naar PS5.

Fortnite
Vanaf dag één speelbaar op de PlayStation 5. Zal later ook worden omgezet naar Epic’s Unreal 5 engine.

Next-Gen upgrades
Vele games die recent zijn uitgekomen krijgen een upgrade voor de next-gen consoles. Enkele voorbeelden zijn hierboven al genoemd, maar dan zijn er ook titels als Doom EternalControlMarvel’s AvengersThe Elder Scrolls OnlineRainbow Six SiegeDead By Daylight en Destiny 2. We moeten niet raar opkijken als er nog meer upgrades komen, misschien wel van Sony zelf? Wij zouden zo weer Bloodborne opstarten om die in 4K met 60 frames per seconde te spelen!

Verder waarschijnlijk nog véél meer, dus deze lijst kan letterlijk elk moment worden gewijzigd of aangevuld!

GamerGeeks stream!

Wij bij GamerGeeks hebben natuurlijk heel erg veel zin in de PlayStation 5-showcase en zijn er via Twitch en YouTube live bij. Kijk mee! Ongeuldigd? In de laatste Podcast werd PS5 ook al besproken, zie hier!

 

Geschreven door Johan Koorn

 

Published

Comments

  • Barry
    16/09/2020 at 6:57 pm Reply
    Zo, dat is een mooie lijst games hoor. Super hyped voor watch dogs, assassin's creed en stiekem Ratchet & Clank!

Leave a Reply