Met nieuwe consoles in het verschiet is één van de grote vraagstukken hoe games er uit gaan zien op de volgende generatie hardware. Tot dusver hebben we daar nog geen goede blik op weten te krijgen. Vage trailers en cross-gen titels tijdens de laatste Inside Xbox presentatie hielpen de boel ook niet echt. Maar daar steekt tech-gigant Epic Games nu een stokje voor. Zij hebben namelijk Unreal Enging 5 onthuld. Het moet een grote stap gaan worden in de ontwikkeling van titels en de grafische snufjes die daarbij komen.

Mocht je het niet weten, een game engine is in principe een developers toolkit waarmee games gemaakt kunnen worden. Vaak gaat dit gepaard met andere software. Andere populaire voorbeelden zijn bijvoorbeeld de Source Engine waar de games van Valve jarenlang op hebben gedraaid, de Id Tech engines waar de moderne Doom games op worden gemaakt en Unity die vele games mogelijk heeft gemaakt. Al sinds eind jaren ’90 doet Epic mee en geeft licenties uit van de Unreal Engine.

De nieuwe Unreal Engine 5 heeft twee belangrijke tools. Nanite stelt ontwikkelaars in staat om met zo min mogelijk compressie objecten of omgevingen in een game te laden. In een tech demo is te zien hoe hoge kwaliteit rotsen en standbeelden zonder problemen worden weergegeven. De andere tool is Lumen, die licht oneindig kan gaan reflecteren en een grote impact heeft op hoe ruimtes eruit komen te zien. Uiteraard is dit hoe wij de boel als leken interpreteren, dus voel je vrij om opmerkingen achter te laten in de comments hieronder!

Gelukkig hebben we altijd nog de presentatie om de pracht en praal te laten zien! Deze presentatie draait direct vanaf de PlayStation 5, waardoor we meteen een goed idee hebben wat het systeem allemaal kan doen. De tech demo in kwestie is geen game in ontwikkeling, maar enkel in elkaar gezet om de nieuwe engine te demonsteren.

Een game die wél door Unreal Engine 5 komt is Fortnite. Maar daar moeten we voorlopig nog op wachten. De huidige versie komt in ieder geval op Xbox Series X en PlayStation 5, wanneer de apparaten verschijnen.

Unreal Engine 5 is in 2021 beschikbaar.

 

Published

Comments

No Comments

Leave a Reply