Afgelopen week stond streaming-website Twitch voornamelijk in het teken van het evenement Summer Games Done Quick. Dit is een marathon waarin een grote groep aan speedrunners games zo snel mogelijk uitspelen om geld op te halen voor een goed doel. Voor Summer Games Done Quick is dat Artsen Zonder Grenzen.

Via de website kon er gedoneerd worden, maar ook diensten zoals Twitch abonnementen en Bits werden bij het eindbedrag meegerekend. De teller stond – aan het einde van de stream – op $3.004.039. Daarmee is een record gevestigd.

Tijdens Summer Games Done Quick werd een variatie aan games vliegensvlug uitgespeeld. Uiteraard zijn de klassiekers populair zoals Castlevania, The Legend of Zelda: Ocarina of Time, Mega Man, Quake, Super Mario World en vele anderen. Maar er was ook ruimte voor nieuwere titels. Opvallend was een speedrun voor het in januari verschenen Kingdom Hearts 3. Andere opvallende speedruns kwamen van ROMhacks voor Super Mario World. Zie het als een technische voorganger van Super Mario Maker.

Terwijl er gespeeld wordt, wordt er ook uitgebreid commentaar gegeven, van de runners zelf als van ‘de bank’, waar experts van speedrunning context kunnen geven van wat er op het scherm gebeurd. De donateurs helpen niet alleen Artsen Zonder Grenzen met het doel, maar hebben ook de kans om prijzen te winnen met hun donatie. Tijdens de marathon werden er ook doelen ingezet om bepaalde speedruns wel of niet door te laten gaan.

Games Done Quick bestaat al sinds 2010 en houdt elk jaar twee van dit soort evenementen. Sinds vorig jaar organiseren ze ook marathon-sessies op gaming evenementen, zo is er van 27 t/m 29 september een Games Done Quick Express tijdens TwitchCon.

Van 5 t/m 12 januari 2020 keert Awesome Games Done Quick terug om geld op te halen voor ‘Prevent Cancer Foundation’.

Published

Comments

  • Tom Panis
    03/07/2019 at 11:29 am Reply
    'Tijdens de marathon werden er ook doelen ingezet om bepaalde marathons wel of niet door te laten gaan.' Dit stukje klinkt niet helemaal lekker, wel leuk dat julie hier ook aandacht aan besteden. Ook ' Voor Summer Games Done Quick is dat Artsen Zonder Grenzen.' is niet helemaal waar aangezien SGDQ in eerste instantie zo ver ik weet ook de Prevent Cancer Foundation steunde, maar de laatste 2 jaar pas is geswitcht naar Artsen zonder Grenzen. Ook vond ik de ban van bekende speedrunner 'SHIFT', 2 dagen voor zijn speedrun noemens waardig naar mijn mening, aangezien deze ban aardig wat controverse met zich mee bracht
    • 04/07/2019 at 12:34 am Reply
      Het gekke stukje tekst pas ik even aan. Overigens is Artsen Zonder Grenzen al sinds 2013 de organisatie waar het geld naartoe gaat van de Summer-variant. Dus daar heb je het mis.

Leave a Reply