Wanneer je op Google even zoekt naar PlayStation 5 en alles wat “men weet”, dan kom je op bizarre geruchten uit. Deze ochtend nog (16 april 2019), zag ik artikelen voorbij komen die spraken over launchtitels zoals Grand Theft Auto VI en Battlefield Bad Company 3. Dikke bullshit als je het aan mij vraagt. Officiële informatie hadden we nog niet. Dat klopt, ‘hadden’. Mark Cerny, één van de mensen die hoofdverantwoordelijk is voor het ontwikkelen van de PlayStation 4 en de aankomende next-gen console heeft een uitgebreid gesprek gehad met Wired. Hierin onthult hij een aantal grote dingen die een duidelijker plaatje schetsen van wat we daadwerkelijk kunnen verwachten. Klaar voor wat bombshells?

Als eerste, heet het apparaat nog niet de ‘PlayStation 5’, Cerny mocht hierover niets zeggen. Hij refereert zelf naar de console als “next gen console”, wat in de ogen van een marketeer ergens logisch is, aangezien dit niet de onthulling is van het apparaat.

Je las het al in de kop, de nieuwe console wordt backwards compatible. Met andere woorden, de aankomende console (zullen we die voor het gemak de PS5 noemen? deal.) kan je gehele PlayStation 4 bibliotheek afspelen. Met de opkomst van digitale games hoef je niet bang te zijn dat je discs niet meer gaan werken, want de PS5 gaat ondersteuning krijgen voor fysieke media. Hij doet er nog een schepje bovenop en onthult in het interview dat de huidge PlayStation VR headset ook gaat werken op de nieuwe hardware. Over een eventuele nieuwe headset kon Cerny nog niets zeggen.

Mark Cerny tijdens de PlayStation 4 onthulling

Wired kon al spotten dat er hardware verstopt zat in een niet zo typische case. Een prototype apparaat waarmee Sony al kan zien wat de nieuwe hardware kan. Spider-Man, een PS4 exclusive die afgelopen jaar uitkwam, werd als voorbeeld gebruikt. Cerny is heel enthousiast over de nieuwe harde schijf die erin gaat zitten. Een gespecialiseerde SSD die laadtijden compleet kan elimineren, of nouja.. zo goed als, zou in het systeem zitten. In het artikel wordt vermeld dat als je de fast-travel optie gebruikt in Spider-Man, je PS4 er 15 seconden over doet om alles weer bij elkaar te laden. Op dit apparaat duurt het 0,8 seconden.

Zoals verwacht zullen de GPU en CPU wederom verzorgd worden door techbedrijf AMD. Het liefste wil Sony dit apparaat klaarmaken voor 8K resoluties. Je vraagt je natuurlijk af wanneer we met een daadwerkelijke nieuwe PlayStation aan de slag kunnen. Dat duurt dus nog even, want Cerny bevestigde dat de next-gen PlayStation 2019 sowieso niet gaat halen.

Mijn voorspelling; maart 2020 reveal met een november 2020 release. Wat denk jij? Laat ons ook vooral weten wat jij nog hoopt in de nieuwe PlayStation te zien!

Published

Comments

No Comments

Leave a Reply