Sony heeft eindelijk een tipje van de sluier opgelicht van de PlayStation 5 met de onthulling van de controller. Ze stappen af van het DualShock design wat we sinds jaren kennen. De opvolger van de DualShock 4 gaat de DualSense heten. Over het design is al veel discussie ontstaan op het internet.

Zoals eerdere patenten al aangaven gaat de controller van de PlayStation 5 iets groter zijn dan zijn voorganger, waardoor het silhouet meer doet denken aan een Xbox controller. Het deelt functies met de Series X, ook hier zijn de triggers ‘adaptive’ en hebben haptic feedback. Wat dit inhoudt is dat de game ervoor kan zorgen dat trekkers lastiger zijn om in te drukken of een terugslag kunnen geven. Dit moet meer immersie tijdens het gamen bieden. De DualSense heeft hetzelfde aantal knoppen als de DualShock 4, zo lijkt het Touchpad in het midden van de controller weer aanwezig te zijn. De ‘share’ knop heeft alleen nu een nieuwe naam; de ‘create’ knop, dit hint naar meer montagemogelijkheden en manieren om PS5 gameplay te delen via streaming en video-diensten.

Er zal ook een ingebouwde microfoon aanwezig zijn. Deze kan je in theorie gebruiken om met andere spelers online te praten. PlayStation zegt er wel bij dat als je lange gesprekken wilt voeren, een headset alsnog een aanrader is, hier is ook weer een ingang voor te vinden op de controller. Waarschijnlijk zal de kwaliteit van de ingebouwde microfoon niet heel hoog zijn. Het kan wellicht gebruikt worden om bepaalde games van nieuwe features te voorzien, iets wat Nintendo ook deed op o.a. de Nintendo DS, waarin je bij sommige minigames moest blazen in de microfoon om bijvoorbeeld wind te laten opkomen in de game-wereld. Een ander verschil is dat de lightbar lampjes nu niet meer aan de bovenkant zitten, maar aan de zijkanten van het Touchpad. Sommige games op PlayStation 4 gebruiken het touchpad om indirect aan te geven wanneer je bijvoorbeeld in gevaar bent om te sterven in een game.

 

Dan is er het uiterlijk. Voor het eerst heeft Sony ervoor gekozen om meerdere kleuren in het standaard design mee te nemen (afzonderlijk van de analoge sticks zelf). Dit heeft waarschijnlijk als doel om de DualSense een futuristisch gevoel te geven. Reacties zijn nogal verdeeld over hoe de controller er uitziet.

We kunnen ervan uitgaan dat de DualSense standaard geleverd gaat worden met de PlayStation 5. Op het PlayStation Blog wordt nog steeds een launch-periode van “Holiday 2020” aangehouden.

 

 

Published

Comments

No Comments

Leave a Reply