Slecht nieuws voor fans van ‘a galaxy far far away…’, want Jason Shreier van Bloomberg meldt dat de ontwikkeling van Knights of the Old Republic Remake voorlopig is stopgezet. De game is gebaseerd op de RPG die Bioware (Dragon Age, Mass Effect) maakte voor de Xbox en PC in 2003. Vele fans van Star Wars beweren dat dit één van de beste games gemaakt is die het science fiction universum van George Lucas als inspiratiebron gebruikt. De originele game werd een jaar later opgevolgd door Knights of the Old Republic II: The Sith Lords. Deze werd gemaakt door Obsidian Entertainment (Fallout New Vegas, Outer Worlds).

De remake van Knights of the Old Republic werd in september 2021 bekend gemaakt tijdens een PlayStation State of Play. Daarin werd duidelijk dat Aspyr dit project op zich ging nemen en dat de game in ontwikkeling was voor PlayStation 5 en PC. Aspyr is geen vreemdeling als het gaat om Star Wars. De studio is vooral bekend voor het overzetten van oudere Star Wars titels naar moderne platforms. Zo hebben ze o.a. Episode I: Racer, The Force Unleashed, Republic Commando, Jedi Knight II: Jedi Outcast en Jedi Knight III: Jedi Academy naar de Nintendo Switch gebracht. Het zal je niet verbazen dat ze ook de originele twee Knights of the Old Republic hebben overgezet.

De remake zou het eerste grote project zijn voor de studio waarbij ze zelf daadwerkelijk een game gingen maken in plaats van oude code herschrijven. Hierdoor ontstonden aan het begin van het project al twijfels online of Aspyr wel de juiste keuze was om een dergelijk project te tackelen. Al snel werden nieuwe ontwikkelaars aangenomen en werd de hulp ingeschakeld van Saber Interactive, een studio die binnen dezelfde groep valt. Zowel Aspyr als Saber zijn namelijk eigendom van Embracer Group.

Volgens Shreier heeft het noodlot nu toegeslagen bij de Knights of the Old Republic Remake. Medewerkers van het bedrijf hebben een intern bericht gekregen waaruit blijkt dat de ontwikkeling van het project is stopgezet en dat daarmee de game voor onbepaalde tijd is uitgeschakeld. In de afgelopen maand zijn zowel de art design director alsmede de design director ontslagen. Dit kan een project flink van de rails afleiden. De studio zou nu naar andere ontwikkelprojecten kijken om voorlopig door te kunnen. De ontwikkeling van de remake had ten minste nog tot 2025 kunnen duren.

Sommige mensen binnen Aspyr denken dat Saber Interactive weleens het project volledig zou kunnen overnemen volgens Shreier. Saber is een divisie met veel studio’s onder zijn management waarin projecten ontwikkeld worden zoals Warhammer 40k: Space Marine II, A Quiet Place en een reboot van Painkiller. Er moet wel bij gezegd worden dat de berichten dus niet officieel vanuit Aspyr zelf komen, maar door verslaggeving van Shreier.

Mocht je snakken naar speelbare Star Wars content, dan is er al genoeg wat je op je verlanglijst kan zetten. Onlangs stelde Zynga hun free to play titel Star Wars: Hunters uit naar 2023. Volgend jaar moet ook Star Wars: Jedi Survivor uit gaan komen, het langverwachte vervolg op Jedi: Fallen Order. Daarnaast zijn er nog een Star Wars RTS game en een single player first person shooter in ontwikkeling bij Respawn. De studio die The Division en Avatar: Frontiers of Pandora maakt is ook bezig met een open world Star Wars game die wordt uitgegeven door Ubisoft. Quantic Dream, bekend van o.a. Detroit: Become Human is bezig met Star Wars Eclipse. En als laatste is Skydance New Media – onder leiding van Amy Hennig – bezig met een Star Wars game.

Published

Comments

No Comments

Leave a Reply