UEen nieuwe partij komt deze november de gaming-industrie in. Google zet vol in op Stadia, een streaming-dienst waarbij je games met één druk op de knop zou moeten spelen, mits je een degelijke internetverbinding hebt. De

Vandaag heeft Google een presentatie gehouden waarin er veel details rondom de launch bekend worden gemaakt. Veel informatie is eerder al naar buiten gekomen door een Canadese website die het embargo brak.

Stadia moet in november live gaan voor 14 landen, Nederland zit daarbij. Gamers die hoopte dat we hier met een abonnementendienst te maken hebben komen wellicht wat bedrogen uit. Er komt een zogeheten ‘Pro’-subscription die 9 euro per maand gaat kosten. De voordelen van dit abonnement is toegang tot een bibliotheek aan ‘oudere’ games en de mogelijkheid om tot 4K 60 fps te streamen met 5.1 surround sound. De controller gaat 69 euro kosten.

In principe moet Stadia werken op elk scherm met een Chrome-browser. Dus laptops, desktops en PC’s met een Chromecast kunnen Stadia spelen. Voor smartphones werd Google’s Pixel 3 genoemd. Support voor andere apparaten komt op een later punt.

Helaas zal je nieuwe titels apart moeten aanschaffen. In 2020 komt er de mogelijkheid een gratis account – Stadia Base – aan te maken waarbij je toegang hebt tot 1080p streaming en elke game apart moet aanschaffen. De vereiste internetsnelheid is 10mbps download en 1 mbp upload, daarmee kan je 720p spelen. 35 mbps download wordt aangeraden om 4K normaal te kunnen spelen/streamen.

Maar hoe zit dat met nieuwe games?

Als eerste titel werd Baldur’s Gate III onthuld. Deze RPG wordt gemaakt door het Belgische Larian Studios. Zij staan voornamelijk bekend voor Diviniy: Original Sin I & II. Er werd geen gameplay getoond. Overigens werd eerder onthuld dat de eerdere Baldur’s Gate games eind dit jaar naar de huidige consoles komen in de vorm van een Enhanced Edition, mocht je die nog nooit hebben gespeeld.

Gylt, een horrorgame door Tequilaworks, de makers van RIME. Het gaat over een klein meisje die achtervolgt wordt door monsters die zich verschuilen in de duisternis. Het doet denken aan een 3D versie van Little Nightmares, met een stijl die dichtbij Concrete Genie ligt.

Daarna werd Get Packed aangekondigd. Een 4 speler co-op game waarin je als verhuizers speelt. Uiteraard is het niet even iets tillen en in de wagen zetten. Er zijn loopbanden, glijbanen en andere versperringen. Zeg maar gerust Overcooked, maar dan met verhuisdozen.

De nieuwe uitbreiding voor Destiny 2 werd onthuld tijdens deze presentatie. Het heet Shadowkeep en speelt zich af op de maan. Het komt eind dit jaar naar Stadia en andere platforms. Je kan je saves overzetten naar je Stadia account, mocht je al een Destiny 2-personage hebben.

Overigens hoef je niet bang te zijn dat je aan Stadia moet beginnen. Deze games komen ook naar andere platforms.

Er zal ook een ‘Stadia Founder’s Edition’ verkrijgbaar zijn voor 129 euro. Deze bevat de controller, Destiny 2 met alle uitbreidingen, drie maanden van een ‘Pro’ abonnement en een Chromecast Ultra. Daarnaast krijg je een ‘Buddy Pass’ waarmee je 3 maanden lang een Pro-abonnement kan schenken aan iemand anders.

Games bij launch?

Dan de games. Bij launch zullen er 31 games beschikbaar zijn. Eerder wisten we al dat Assassin’s Creed Odyssey en Doom: Eternal op Stadia zouden komen. Andere titels die genoemd of getoond worden zijn Destiny 2, Assassin’s Creed: Odyssey, Rage 2, Dragon Ball Xenoverse 2, Power Rangers: Battle for the Grid, Final Fantasy XV The Division 2, Ghost Recon: Breakpoint, Mortal Kombat 11 en de Tomb Raider reboot-trilogie. Ook het onlangs aangekondigde Darksiders: Genesis komt naar de dienst.

Welke van deze titels onder het ‘Pro’-abonnement horen of wat de prijs per game zal zijn, is niet bekend gemaakt.

Let op dat je bij lancering dus een betaald account moet hebben. De gratis versie komt pas volgend jaar. Wat vind jij? Ga jij in november games streamen via Stadia of houdt je het bij je fysieke of digitale bibliotheek op de huidige platforms?

Published

Comments

No Comments

Leave a Reply