Google heeft zojuist door middel van een keynote op het Game Developer’s Conference Stadia aangekondigd. Het moet een gaming platform worden die speelbaar is op meerdere apparaten en op elk moment gespeeld kan worden, via streaming.  Er zal geen apparaat gekocht hoeven worden om de service te kunnen gebruiken. Alhoewel er wel een Stadia controller komt, waarvan de layout doet denken aan de Dualshock 4. Door middel van een capture knop kan meteen gelivestreamed worden via YouTube.  Wanneer een YouTube video een Stadia-link heeft, kan deze direct gespeeld worden. Zoals het abonneren en het kijken van andere video’s nu ook mogelijk is.

De dienst moet dit jaar nog online komen. Een prijs is nog niet bekend.

Bij launch zal de dienst ondersteuning bieden voor 4K beeld op 60 frames per seconde. Met HDR en Surround Sound functies. In de toekomst moeten games ook op 8K resoluties gaan draaien via de datacenters. Met meer dan 10 Teraflops heeft een Stadia sessie meer GPU kracht dan een PlayStation 4 Pro of een Xbox One X.

Doom Eternal komt naar het platform en zal op 4K 60 fps draaien. Google heeft bevestigd dat cross-platform, online multiplayer en split-screen mogelijkheden aanwezig zullen zijn.

Zij openen ook meteen hun eigen divisie. Met Stadia Games & Entertainment gaan ze exclusieve titels ontwikkelen voor de service. Jade Raymond, oud producer van de Assassin’s Creed games, leidt deze studio. Maar ze gaan ook partners aantrekken om ook exclusieve games te ontwikkelen voor het platform, zoals we dat nu ook zien bij Nintendo, PlayStation en Xbox.

Er komt een Save State functie naar het platform. Met ‘State Share’ kunnen spelers op exact hetzelfde moment met dezelfde omstandigheden hun ‘state’ delen met andere zodat je dezelfe situatie na kan spelen. Door middel van ‘Crowd Play’ kunnen kijkers van YouTube livestreamers meteen een game joinen waar de streamer in zit op Stadia. Met de  Google Assistant kan je per direct advies vragen om bijvoorbeeld door een moeilijk level heen te komen.

Google begon als techbedrijf in de jaren ’90 als een zoekmachine om websites te vinden op het internet. Inmiddels is het een belangrijke speler op technologisch front. Naast online applicaties zoals Gmail, Google Docs, Google Drive en de browser Google Chrome zijn ze ook beheerder van videowebsite YouTube en zijn ze de ontwikkelaars van één van de grootste mobiele Operating Systems, Android. Daarnaast brengen ze ook fysieke producten op de markt, zoals de Google Home Speaker, Chrome laptops en Pixel smartphones en tablets.

Published

Comments

No Comments

Leave a Reply