Je moet een gegeven paard niet in de bek kijken. Dit is een uitdrukking die zeker van toepassing is op de Epic Games Store. De digitale winkel – die zichzelf het liefste neerzet als de ontwikkelaar-vriendelijke concurrent van Steam – heeft veel te verduren gehad als het gaat om kritiek. Veelal bieden zij uitgevers en ontwikkelaars van games exclusiviteitsdeals voor hun PC-versies aan. Een game moet dan voor een jaar niet te vinden zijn op Steam. Niet alleen krijgen de studio’s die deze deal aannemen een flinke duit in het zakje, de opbrengsten op deze winkel zijn sowieso hoger per verkochte unit. Epic heeft namelijk een omzetsplitsing van 88% voor de ontwikkelaar en 12% voor de winkel. Bij Steam is dit 70-30.

Epic kreeg voornamelijk kritiek omdat games die eerst wél op Steam te vinden waren – en in vele gevallen ook al te pre-orderen – ineens van die winkel afgehaald werden door deze exclusiviteitsdeal. Enkele voorbeelden zijn Metro Exodus, Shemue III en Phoenix Point.

Zelfs als je niet geïnteresseerd bent om heel veel geld uit te geven in de Epic Games Store, toch is het de moeite waard om de client op je PC te hebben staan. Eerder dit jaar begon de dienst met het weggeven van een game eens in de twee wekend. Sinds E3 is dit verhoogd naar één gratis game per week. Zo zijn er al titels zoals Axiom Verge, Enter the Gungeon, Super Meat Boy, Limbo, Subnautica, Rime en Transistor gratis weggeven.

Maar deze week doet Epic een dubbele dosis. Tot en met 2 augustus zijn de games Moonlighter en This War of Mine gratis toe te voegen aan je bibliotheek. Moonlighter is een vrolijke actie RPG met een pixelstijl waarbij je als shopkeeper speelt en dus goede wapens moet vinden om deze te kunnen verkopen. This War of Mine is een managementgame waarin je een groep mensen binnen een getroffen oorlogsgebied in leven moet zien te houden.

Alsof dat nog niet genoeg is, heb ik nog meer goed nieuws voor je. Volgende week staan er ook twee games op het schema. Dan zijn horrorshooter Alan Wake en multiplayergame For Honor van Ubisoft op het menu. Deze twee games zijn beschikbaar van 2 tot en met 9 augustus.

Waarom de Epic Games Store nu in zo’n gulle bui is, is onduidelijk. Als ik een gok moet wagen, dan kan het zijn omdat zowel Moonlighter als This War of Mine én For Honor alle drie nieuwe DLC hebben gekregen. Van ontwikkelaar Remedy, die Alan Wake cadeau geeft, verschijnt in augustus Control, ook exclusief op de Epic Games Store op PC.

Hoe lang Epic twee games per week blijft weggeven is onduidelijk.

Published

Comments

No Comments

Leave a Reply