Xbox heeft in het verleden al flink wat aankopen gedaan, zo deden ze tijdens de E3 van 2018 de aankondiging dat zij de studio’s: Undead Labs (State of Decay), Playground Games (Forza Horizon), Compulsion Games (We Happy Few) en Ninja Theory (Hellblade: Senua’s Sacrifice) toevoegde aan Xbox Game Studios en in 2019 kwam daar ook Double Fine Studios bij, dat Microsoft diepe zakken heeft wisten we dus eigenlijk al, alleen er werd steeds maar weinig of niet genoeg mee gedaan, maar met de aankondiging van een mega-overname van ZeniMax Media verraste zij vriend en vijand!

ZeniMax Media waaronder Bethesda valt is gekocht door Microsoft, deze aankondiging heeft de gehele gaming-industrie op zijn kop gezet. Kosten: 7,5 miljard dollar, zo’n 6,4 miljard euro.

Dit betekent kort gezegd dat Microsoft eigenaar wordt van onder andere bekende franchises als DOOM, Quake, FallOut, het nog te verschijnen Starfield, Wolfenstein en The Elder Scrolls en meer. ZeniMax Media is het moederbedrijf. Hieronder vallen studio’s als ZeniMax Online Studios (The Elder Scrolls Online) Bethesda Softworks (FallOut), MachineGames (Wolfenstein), Arkane (Dishonored), id Software (DOOM), Tango Gameworks (The Evil Within). Volgens Microsoft blijft Bethesda een eigen entiteit maar deze zullen wel vallen onder de vlag van Xbox Game Studios.

De overname wordt gezien als een van de grootste powermoves ooit in de gaming-industrie. En dat vlak voor de launch van de next-gen consoles. De strijd tussen Microsoft/Xbox en Sony/PlayStation is duidelijk aan. Want er zijn geruchten dat het niet eens hier bij blijft. De zakken van Microsoft zijn diep, héél erg diep.

Microsoft neemt maar liefst 2300 werknemers over. Bethesda is overigens niet alleen een ontwikkelaar, maar ook een uitgever van games. Het is de één na grootste overname in de indrustrie ooit. Alleen bij Tencents aankoop van Supercell was er nog meer geld in het spel.

“Like us, Bethesda are passionate believers in building a diverse array of creative experiences, in exploring new game franchises, and in telling stories in bold ways. All of their great work will of course continue and grow and we look forward to empowering them with the resources and support of Microsoft to scale their creative visions to more players in new ways for you”, zo is enthousiast te lezen in het officiële bericht van Xbox.

Er zijn nu veel vragen. Komen games, zoals de nieuwe The Elder Scrolls of DOOM, bijvoorbeeld nog wel naar PlayStation? Wat gebeurt er met GhostWire: Tokyo en Deathloop, twee PlayStation 5 exclusives. Of gaat Microsoft al deze titels exclusief voor Xbox maken: hetgeen de ‘console wars’ op scherp zal zetten. Microsoft heeft aangegeven om per game te kijken of deze exclusief blijft voor Xbox, wat betreft de afspraken aangaande de PS5 exclusives heeft Phill Spencer gezegd de originele afspraken te honoreren. Hoewel het natuurlijk bijna een gegeven is dat beide titels na verloop van tijd ook naar Xbox zullen komen.

Ook zullen alle oudere games van Bethesda nu beschikbaar worden op Game Pass, hét paradepaardje van Xbox. Samen met EA, wat dit najaar ook wordt toegevoegd, is Game Pass als service nóg interessanter geworden en haast niet meer te negeren.

Bethesda heeft zelf een uitgebreide verklaring online gezet, deze is hier te lezen:
https://bethesda.net/en/article/1iLtcvwY6Nb1GeKADyDUEX/why-microsoft-is-the-perfect-fit

Wil je nog meer horen over deze overname? Luister dan de GamerGeeks Podcast terug!

 

Geschreven door Johan Koorn

Published

Comments

No Comments

Leave a Reply