Xbox heeft vorige week na een lange staredown met PlayStation toegehapt en naar buiten gebracht dat op 10 november de Xbox Series S (€299) en Xbox Series X (€499) gelanceerd gaan worden. Wat moet je weten, voor je een keuze kunt maken?


Uiteindelijk hangt deze generatie alles af van je persoonlijke gamewensen. Om te beginnen, de Series S is een all-digital console. Dat betekent: geen schijflade. In de Series X zit wel een Blu-Ray speler. Ook is de prijs een duidelijk verschil (€299 en €499) verder zit het vooral in de video-output, want qua CPU (rekenkracht van de processor) zijn de prestaties haast gelijk: in beide consoles zit een AMD Ryzen ‘Z en 2’ met 8 cores.

De GPU daarentegen (wat dus zorgt voor de grafische rekenkracht), daar zit wel met de videokaart wel een degelijk verschil. Simpel gezegd: in de Series X, het topmodel, zitten meer teraflops (12 tegenover 4). Dat is terug te zien in de prestaties: de Series S gaat tot 1440p resolutie, met de Series X moet 4K de standaard worden en is zelfs 8K in de toekomst mogelijk. Dit zal natuurlijk wel invloed hebben op de FPS, de frame rate. Beide consoles kunnen theoretisch gezien tot 120 FPS.

Het is tevens aan te raden eerst goed naar je televisie te kijken, voor je een keuze maakt. Kijk goed naar wat je televisie aan kan. Anders heb je een goede kans met de Series X eigenlijk een soort van ‘overpower’ te kopen. Voor het optimaal gebruik van een Xbox Series X die output op 4K heb je in principe een 4K televisie nodig met HDMI 2.1. support

Uiteindelijk zijn beide consoles een grote stap vooruit in de next-gen qua rekenkracht en grafische mogelijkheden. Het is nu natuurlijk wel aan de ontwikkelaars van de games zelf om alles uit de power van de console te halen.

En let wel: voor de Xbox-services, zoals het geprezen Xbox Game Pass, waar ook EA Play in komt vanaf dit najaar, maakt het niet uit welke console je in huis heb. Sterker nog: met goed en stabiel internet, is xCloud, de aankomende streamingsdienst ook een prima optie en deze zit ook inbegrepen in Xbox Game Pass, wel alleen voor Xbox Game Pass Ultimate abonnees. Ook voor Xbox Live Gold, het abonnement dat er voor zorgt dat je online kunt spelen en maandelijks games krijgt en kortingen, maakt de keuze niet uit.

Mocht je er echter per se voor kiezen games op je schijf te willen downloaden, in principe altijd de meest betrouwbare manier, dan is het wel belangrijk om te weten dat Series X meer ruimte op de SSD schijf heeft (1 TB tegenover 512 GB). Het is natuurlijk wel mogelijk dit in de toekomst uit te breiden met andere SSD-schijven. De bandbreedte is met 2,4 GB gemiddeld per seconde wel gewoon gelijk.

Het gaat dus een persoonlijke keuze worden. Wil je ‘high stakes’, dan moet je een Series X halen. Vind je tot 1440p genoeg, wat eerlijk gezegd voor de mainstream heel vaak zo is, dan is de Series S zeker gezien de prijs een uitstekende keuze. Het is duidelijk dat Xbox echt er vol voor gaat en de strijd met PlayStation zeker nog niet opgegeven heeft.

En hoewel Xbox van te voren zei, de One-generatie niet te willen laten vallen, is de stap naar de Series S qua prijs dusdanig laag, dat de One S en One X in principe buitenspel is gezet.

Tot slot nog enkele weetjes, tot wat nu bekend is:

  • Er wordt gesproken van een Xbox All Access-abonnement. Gebruikers kunnen hier voor 25 euro (Series S) of 35 euro (Series X) per maand de console afnemen. Dit is inclusief Game Pass Ultimate. Echter staat Nederland niet op de eerste twaalf landen waar dit mogelijk is. Deze dienst wordt wel later in Nederland verwacht.
  • Beide consoles ondersteunen raytracing (hoewel de implementatie hiervan per variant wel kan verschillen)
  • Beide consoles maken gebruik van SSD, waardoor laadtijden veel korter zullen zijn. Ontwikkelaars van games kunnen deze ruimte juist gebruiken voor grote werelden met meer details.
  • Beide consoles krijgen een Quick-resume optie. Dit betekent dat je snel kunt wisselen tussen verschillende games.
  • Er komen nieuwe controllers, maar de oude controllers zijn gewoon mee te nemen naar de nieuwe generatie.
  • Op de nieuwe controller komt een deelknop, wat het makkelijker maakt screenshots te delen met social media.
  • Xbox blijft de nieuwe generatie ook volop inzetten op backwards compability.
    • De S draait deze games wel zonder de Xbox One X optimalisaties, wel zijn zaken zoals ‘auto-hdr’ en verbeterde framerates en laadtijden vanm toepassing
  • De Xbox Series X wordt volgens Microsoft ook een streaming powerhouse. Het zou zelfs mogelijk zijn in 4K te streamen naar bijvoorbeeld Twitch.


Geschreven door Johan Koorn

Published

Comments

No Comments

Leave a Reply